Natuureducatie VO

Een groepje leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs heeft een cursus schapendrijven gevolgd.
En van de leerlingen heeft daarover een werkstuk gemaakt.
Lees het verslag van Niels Wever als voorbeeld van hoe schapendrijven ook in het onderwijs een prachtige rol kan spelen!

WERKSTUK SCHAPENDRIJVEN MET EEN BORDERCOLLIE
DOOR
Niels Wever

INLEIDING
Mijn school heet Praktijkschool Emmen. Op deze school word je opgeleid voor een werkplek zodat je je zelfstandig kunt redden als je volwassen bent. Ook wordt er op school aandacht besteed aan wonen en vrije tijdsbesteding.
Dit werkstuk gaat over vrije tijdsbesteding en leren over de natuur. Vooral over schapen en honden.
Iedere 6 weken mogen wij een nieuw onderwerp kiezen. Ik heb deze keer gekozen voor werken met schapen en honden omdat het leuk is en je leert er van.

DE HONDEN
Samen met Melvin, Tim, Hilbrand en Stephen heb ik les gehad op het Bordercollie Trainingscentrum in Odoorn. Eerst hebben we kennis gemaakt met de honden Jill en Bell. De honden zijn heel enthousiast en willen graag worden geaaid. Als je ze in het begin teveel aait, willen ze later slechter naar je luisteren.DE SCHAPEN
Daarna gingen we naar de schapen. De Schapen zijn kuddedieren. Ze gaan vlug naar elkaar toe als ze bang worden of zich bedreigd voelen. Om te leren hoe schapen reageren moesten we proberen ze tussen paaltjes door te laten lopen. Dat ging het beste als je rustig deed en met elkaar samenwerkte Dan lukte het wel. En ook met de schapen die met je mee liep was vrij aardig.

Toen werd het spannend. Je moest gaan samenwerken met een hond.

In het begin was dat niet gemakkelijk. De hond rent om de schapen. De schapen drukken zich tegen je aan. Zo leer je wel snel dat je de hond onder controle moet krijgen. Gelukkig willen Jill en Bell goed luisteren. Maar als je niet streng genoeg bent heeft zo'n hond dat direct door. Dan wil de hond in z'n eentje met de schapen werken en dan sta jij buiten spel.DE HERDER
Als herder moet je goed voor de schapen zorgen. De hond moet je gebruiken om de schapen bij je te houden. Maar de hond moet niet te dicht bij de schapen komen, dan worden ze bang. De hond moet dus op voldoende afstand blijven. Je moet steeds goed opletten, want de schapen reageren snel. En de hond is ook heel snel.Al doende hebben we geleerd om rechte lijnen te lopen. Zelf voorop, dan de schapen en daarachter de hond. Je moest leren de leiding te nemen over de schapen en de hond. Gaandeweg ging dat steeds beter.Aan het eind van een rechte lijn moet je natuurlijk ook weer de bocht om. Als je goed samenwerkt met je hond gaat het vanzelf.

We hebben ook geleerd hoe je de hond "naar rechts" of "linksom" kon laten gaan. Dan moet je goed opletten waar je staat ten opzichte van de schapen en de hond. Om dat te leren was best moeilijk.
Hilbrand wil de hond naar rechts laten gaan. Maar dan moet de stok in de rechterhand achter de hond wijzen.

Even oefenen en Hilbrand heeft het door.Tim heeft het ook door en staat goed om de hond naar rechts te laten gaan.

Jill heeft pups gekregen en we mochten even gaan kijken.

Om te werken met schapen en honden moesten we best veel leren. We hebben aantekeningen gemaakt om zoveel mogelijk te onthouden.

Door deze cursus ben ik veel te weten gekomen over de omgang met honden en schapen.
Ik vond het een leuke en gezellige cursus.

Emmen, 21 februari 2008.